pátek 22. srpna 2014

Jak začít s questy na Dofusy (Cawwot/Emerald/Crimson)

Jak bylo v plánu, některé Dofusy už jsou dostupné pouze přes questy a takovou "výhodou" těch, co už jsou zavedené je, že je potřeba jediný achiev a poté se dají startnout všechny 3 dostupné najednou a můžete si vybrat, kterým budete pokračovat (Cawwot/Emerald/Crimson). Já tady tak trochu "rozepíšu" alespoň ten základ, jak splnit achiev But Where Are the Dofus?, ve kterém jsou samo o sobě nějaké questy, ale je potřeba splnit ještě nějaké základní v Astrubu, které už jsou tak trochu skryté (achiev A Dream Disciple). Na jednotlivé questy budu házet pouze odkazy, popř. něco doplním, pokud to bude quest, který má nějaký háček. Počítám, že čtenář má alespoň nějakou znalost angličtiny na používání Dofus Wiki.

1. část: Jak se dostat k achievu But Where Are the Dofus?
Začíná se úplnými základy v Astrubu, hlavně class questy pro daný class, spíš taková otravná obíhačka.

A Dream Disciple (název achievu pro tuhle sérii questů):


But Where Are the Dofus?
Tady je to trochu složitější, první "quest" uvádí, abyste udělali Pandalan customs quests, což jsou questy, které se dělají při příchodu na Pandalu přes most a uděláním těch nejzákladnějších questů, aby se s váma vůbec NPC na Pandale bavily.
Někde mezi In Search of the Missing Enus je quest Medical Visit, který jsem ale vlastně nikdy neudělal a asi ani není potřeba, nevím proč tam je, každopádně musíte začít questem Pandavignon, pokračujte Pandala: An Island Like No Other, dále Pandala: Its Goddess a Pandala: Its Inn. Jakmile tohle doděláte, měli bystě mít splněn ten první step "Pandalan customs quests" a můžete konečně začít questy, které už jsou zobrazené normálně:

(Pozor - pouze pro PANDY - je tady pár questů jiných, teď už nevím, kde to začíná, tuším, že za Pandavignonem, ale pokud máte class pandu tak musíte udělat quest Proud to be a Pandawa a následně Mysteries in Pandala, na který už navazuje Pandala: Its Villages, kde můžete zase pokračovat s ostatníma.)

Pokud jste se dostali až sem, můžete začít každý ze 3 zatím dostupných Dofus questů. Já se rozepíšu jednotlivě ke každému, přídám taky odkazy na weby, na kterých jsou naprosto super návody (Imps/tumblr/tofus). Jestli se budete řídit podle mě, nebo budete pokračovat podle těchto návodů, je už čiště na Vás.

2. část: Cawwot Dofus
Questy na Cawwot jsou ze všech nejjednodušší, a taky dá se říci nejmíň potřebné pro ty, kteří už mají 200, každopádně pro lidi co potřebují expit anebo pro ty, co jsou 200 a potřebují ho tak, jako tak (jako třeba já na xelovi) se vyplatí. 
Super návod na celou sérii questů je na Imps v threadu od del Monte, který podrobně zpracoval i Emerald a Ice Dofusy. Najdete jej zde: http://impsvillage.com/forums/topic/138278-cawwot-dofus-guide/.
Pokud se hodně ztrácíte, je tady taky možnost fr website, který má úplně všechny questy zpracované v podobě obrázků, takže není možnost se splést: http://www.dofuspourlesnoobs.com/icircle-des-wabbits.html

Každopádně, Cawwot questy jsou už suprově zpracované na Dofus Wiki i s obrázky, takže by neměl být problém ani tady. Horší to je např. u Crimsona, který je zaveden poměrně nově takže to ještě bude trvat.



Začátek: přístup na ostrov
Wabbit ostrov je přístupný lodí z Madrestam Harbour na [9,-2], každopádně i když se dostanete na začátek wabbitu, nepustí vás to přes hlavní bránu, pro kterou musíte mít Wabbit Potion -> quest Finding Wabbitland

Wabbit Island
Pro příležitost získání Cawwot Dofusu za questy byl celý Wabbit překreslen a přidána celá řada achievementů, na Cawwot Dofus jich je ale potřeba jen pár. Bohužel ta nejotravnější věc, která na Wabbitu vždycky byla a bohužel i bude, jsou moby, které jsou agro. Agro range byla sice zredukována na 1, i tak je to ale pořád neskutečná otrava. Celý ostrov je jinak udělán jako velké bludiště, což zůstala o po updatu, luxusní mapa je právě v odkazu na imps výše. Na některých mapých jsou navíc díry v zemi, kterým se musítě vyhýbat, jinak spadnete a budete se muset probojovávat zpět nahoru (Gravestone Island).

Mapa pro pohyb na ostrově (poznámka: pro některé questy budete potřebovat taky tuto mapu, nebudu ji tady házet, už tak je to esej jako kráva, tak jen odkaz):

Seznam všech potřebných achievů a questů pro získání Cawwot Dofusu:
A Dream Disciple
But Where Are the Dofus?
Cunning as Lenald
A Bogus Wa

3. část: Emerald Dofus
Emerald Dofus už se podlě me vyplatí pro každého, už jen protože dává 200 vit, což je kurevsky dost (největší trofej má 160) a může se hodit v mnoha situacích, nejenom v PvM, ale i PvP. Questy se taky dají sfouknout za jeden den, pokud jste šikovní, ale podlě mě vám to bude trvat dýl, už jen kvůli questu s krocany a hledání banditů po celé Cania, co maj celkem velký respawn time. Úroveň obtížnosti bych si tipl tak +- stejně, jak questy na Crimson s tím rozdílem, že se tolik neprohnete s Kamasy.



Questy jsou naprosto detailně popsány opět od del Monte na Imps, v té době ještě nebyly na wiki, tak tam má všechno do detailu, já ale hodím odkazy taky na wiki, kde už jsou vypracované, až budu dělat zase quest chart http://impsvillage.com/forums/topic/139470-emerald-dofus-guide/
Opět odkaz na fr stránku se všemi obrázky stepů je zde http://tofus.fr/quete/dofus-emeraude.php

Obecně
Při plnění Emeraldu questů budete hodně běhat za Merianou v Nauseting Swamps (území napravo od Koalak zaapu a už tam se dostat je samo o sobě tak trochu umění. - viz mapa
Stejně tak vás quest určitě zavede k Dark Vladovi (NPC) v Evil forestu (mapa1/mapa2). Začátek questů je jinak hodně o zabíjení různých spešl, ale easy potvor a hlavně u 3. questu je třeba získat 5 soulů různých low lvl bossů. U questu The Birth of a Mission jsou taky nějaké základy breedování, které mi osobně dělal Lubo, takže s tím neporadím ;).

Cesta k Dark Vladovi (NPC)

Seznam všech potřebných achievů a questů pro získání Emerald Dofusu:
A Dream Disciple
But Where Are the Dofus? (komplet)
Green Emerald
  • See Dark Vlad Again and Still Live
  • Who Kicks the Kicked Ass's Ass?
  • The Soul Stealer - je potřeba mít souly Kwakwa, Boostache, Kannibal Andchain, Nelween a Wa Wobota
  • Nabur's Lost Love
  • The Birth of a Mission - mount quest, je třeba mít Mount Taming spell (Koolich dung), udělat achiev The First Time a Pregnant Or Just Fat? a chytnout Wild mounty, od každého druhu jeden (chytat Goldena už by neměl být takový oser jako kdysi)
  • The Cania Bandits - otravná část s hledáním a zabíjením celkem hard banditů v Cania. Každý bandit má velký respawn time mezi 6 a 18 hodinama, ale podrobně je tento quest rozepsán na Imps/Wiki. Na bandity doporučuju vzít team alespoň o velikost 4 charů.
  • Dracontrophy
  • A Trip Back in Time - poslední quest, kde se zabíjí Dark Vlad na mapě v Incarnamu a váš char je přeměněn na incarnaci, postup jak ho zabít podrobně popsán na Imps/na videu

4. část: Crimson Dofus
Nejnovější a taky nejlepší Dofus, nenašel by se člověk, který by nepotřeboval 80% do dmg a jasně to převálcovalo i všechny dostupné element trofeje. Ke překvapení všech je Crimson, na to, jak je OP neuvěřitelně lehký a krátký. Když jste hodně šikovní, dá se celý achiev udělat dokonce za 1 den a délka je +- stejná jako u emeraldu (akorát Emerald je tak trochu víc otravnější, řekl bych). Bohužel Crimson questy zatím nejsou (kromě prvních 2) zpracovány na Wiki, a jen pro zajímavost, od vydání questů byly všechny minimálně měsíc ve fr a nikdo se neobtěžoval je překládat! Díkybohu už jsou všechny v eng a taky pěkně zpracované Snarkem na jeho tumblru, ale samozřejmě všechny jsou už od bety zpracovány spolehlivě na Tofus.fr, i když trochu chaoticky (ale do detailu se vším v obrázcích)
Questy na Snarkově tumblru - http://crimsondofus.tumblr.com/, ale to není vše, najdete zde podrobně i Kwismas, Vulkanii, Enurado, Srambad questy a questy k portálům samotným
Tofus.fr - http://tofus.fr/quete/dofus-pourpre.php - komplet v obrázcích, i když trochu chaoticky

Bohužel Crimson del Monte na Imps nezpracoval, takže v quest chartu budu uvádět odkazy na Snarkův tumblr



Obecně
Celkově je Crimson Dofus v pohodě, pokud je váš char alespoň decentně equipnutý a má nějakou tu dmg (ne jak já jsem s wis xelem musel na 5x zabíjet všechny ty rogue rapováním). Samozřejmě opětovné hledání demi/mumi v Toru je totální otrava, ani se neobtěžovali to změnit... Jinak Crimson je asi tak jediný z dosavadních Dofusů, u kterého musíte trochu zainvestovat, pokud neholdujete Treasure Huntům (20k Roses stojí teď asi 70kk/100 takže kolem 13m celkově) ale velká výhoda je to, že pro sólo hráče je získat ty kytky celkem pohoda. V jednom questu je nutno jít i do Srambadu, kde si s sebou musíte vzít tuším 10x Skull and Crossbones, pokud je nechcete dropit nebo jít zpátky do banky (stojí pár kk v marketu). Wayward soul byl pro mě asi největší zádrhel, protože je třeba pochopit taktiku vyměňování Minogolema a v době, kdy jsem to dělal já bylo všechno ještě ve fr a pomáhal mi s tím Junnsim (ve fajtu se dá ze spectu ukazovat).

Seznam všech potřebných achievů a questů pro získání Crimson Dofusu:
A Dream Disciple
But Where Are the Dofus? (komplet)
Deep Crimson

  • The Book of Taurs - nudná obíhačka, zabití LC a dvou rogue
  • Taurs and Detours - zabití minotorora -> otravné hledání demi a mumi a potom pokec s NPC v roomu po torovi
  • Totankama's Treasure - tenhle quest dostanete posléze, ale v jednom stepu musíte udělat 3, které jsou níže, abyste mohli jet dál. Jakmile je doděláte, musíte sehnat 20k Roses of the Sands a vyměnit s dědkem v Cania Fields na [25,-36] za Totankama Tablet Fragmenty anebo koupit fragmenty rovnou, např. z merchu - celkem musíte mít 5 tabletů, od každého čísla jeden (1/5, 2/5,...), craftnout na stole ve stejné budově Totankama Tablet a startnout TH, ve kterém je na konci docela silná potvora, takže doporučuju opět vzít tak 4 man team.
  • Whip While the Cream's Hot - zabití pár rogue s krtkem (krtkek nesmí zemřít)
  • Infiniwing Regrets - nějaké to klikání na Pandale a pak taky na Toru, easy
  • Tot's Ring - další klikání, tentokrát ve Srambadu (je potřeba s sebou vzít tuším 10x Skull and Crossbones) a jeden easy fajt
  • Wayward Soul - zabití Minogolema, které vlastně sám doteď nechápu, a vlastně ani nepotřebuju, ale podrobný návod na zabití je v odkaze a taky v jeho videu na YouTube
  • The Power Behind the Throne - kecání, zabití Royal Mastogoba a závěrečný fajt s Rogue ve Throne Room

Tak je to konečně vše pohromadě. Určitě se v tom najdou nějaké chyby, tak budu rád, když je napíšete do komentářů. Já sám musím na altech ještě dodělat Emeraldy/Cawwoty, takže v průběhu to ještě budu určitě opravovat. 

Enjoy!

5 komentářů:

  1. A pokud jste v gilde, muzete za Merianou pres prism.

    OdpovědětVymazat
  2. Já bych jenom dodal, IMHO, že cawwot je možná nejlehčí, ale podle mě nejvíc otravný.. doslova žádná výzva pro high lvl chary a nekonečný běhání na ostrově (asi tak 500x sem a tam + 800x agro od wabbitů.. fakt sem ke konci už pěnil).

    Jinak na Emerald je ke konci hodně zajímavý fight s Vladem, kdy bojujete v přeměně na draka (z amuletu který se skládá v Q) a POZOR. Je tam jeden "volitelný" Q, který vám přidá extra spell v proměně. Někdo ho neudělal a jakmile ho přeskočíte, už nejde vzít zpátky. Ten spell je na reset všech CD, který máte.. a jde to použít jednou za fight. Jenom pro info, borec ve videu ho nemá a musím říct, že Vlad mu hraje jako idiot, pokud budete dělat přesně to co on, dostanete na prdel.. někdo tam wipne i 30x, je to trošku i o štěstí. Každopádně dá se zabít bez spellu, ale ten extra reset CD vás dokáže zachránit před extra dmg. Doporučuju udělat, je to na wiki krásně popsaný, co kam jak :)
    Hexen

    OdpovědětVymazat
  3. Dík moc za Crimson návod, třeba se k tomu konečně dokopu, no :)

    OdpovědětVymazat
  4. Sorry za blbou otazku, ale kdyz je ten Crimson tak lehkej,a je treba jen 13m investice. Proc u nas na serveru stoji 50M mininalne a Emerald jen 9M ? To je trochu nepomer

    OdpovědětVymazat